Banner 980x90

Sulu koku parkā Smiltenes novadā stādīs 50 Ziemeļamerikas sudraba kļavas

Rīga, 7.maijs, LETA. Topošajā sulu koku parkā Smiltenes novadā stādīs 50 Ziemeļamerikas sudraba kļavas, aģentūru LETA informēja SIA "Kainaiži" (zīmols "Birzī") īpašnieks Ervins Labanovskis.

15.maijā plkst.10.30 sadarbības partneri un mediju pārstāvji, ņemot līdzi lāpstas, ir aicināti piedalīties pasaulē pirmā sulu koku parka koku stādīšanas talkā, kuras laikā parkā tiks stādītas 50 Ziemeļamerikas sudraba kļavas.

Dzirkstošo bērzu sulu "Birzī" ražotāji "Kainaiži" ar Smiltenes novada pašvaldības atbalstu 2018.gadā Brantu pagasta Kainaižos sāka veidot pasaulē pirmo sulu koku parku. Parkā aug tikai tās koku sugas, kas pavasarī dod pārtikā lietojamu sulu.

Pašlaik parkā aug 110 melnie valrieksti, 100 cukura kļavas, kā arī Latvijai raksturīgie āra un purva bērzi un parastās jeb Norvēģijas kļavas. Parks pieejams gan zinātniskiem nolūkiem, kur pētīt koku sugas un iepazīt bērzu sulu ražotni lekciju un ekskursiju veidā, gan kā vieta, kur ikviens interesents var pavadīt brīvo laiku sakoptā vides objektā.

Parka izveide top sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību un AS "Latvijas valsts meži" (LVM). Meža dienu laikā šogad parkā plānota koku stādīšanas talka.

"Iestādot sudraba kļavas, mūsu parkā būs sastopamas jau trīs kļavu koku sugas, taču tas ir tikai sākums, jo gan kļavas, gan bērzi un valrieksti, kas dod sulas, ir vairāk par 20 veidiem. Ar laiku visus šos kokus varēs pie mums apskatīt, kā arī pagaršot šo koku sulu, kad tie būs sasnieguši urbšanai atbilstošu stumbra diametru," stāsta Labanovskis.

"Vēsturiski Meža dienas nenotika mežā, bet meža darbinieki devās uz sabiedrībai nozīmīgām vietām un tur stādīja jaunus kokus. Tieši tā ir izveidoti priežu meži, kas sargā Baltijas jūras kāpas, daudzi parki un dendroloģiskie stādījumi. Tāpēc LVM kolektīvam ir īpašs prieks iesaistīties arī šī jaunā un Smiltenes novadam tik nozīmīgā sulu koku parka izveidē," skaidro LVM pārstāvis Tomass Kotovičs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)