Banner 980x90

Tiekoties ar Pūci, Smiltenes iedzīvotāji interesējušies par administratīvi teritoriālo reformu

Rīga, 5.apr., LETA. Tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, Smiltenes novada vadība un iedzīvotāji interesējušies par administratīvi teritoriālo reformu, kā arī par citiem uzņēmējiem un novada darbībai būtiskiem jautājumiem, aģentūru LETA informēja Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kovala.

Ceturtdien darba vizītes sākumā Pūce tikās ar domes vadību, deputātiem, pagastu pārvalžu vadītājiem un administrācijas nodaļu vadītājiem, lai iepazītos ar novadu, uzņēmējdarbības rādītājiem, izaicinājumiem, aktuālajiem projektiem.

Sarunu laikā tika akcentēts nodarbinātības jautājums Smiltenes novadā, jo veiktie pētījumi un statistikas dati rāda, ka novada darbspējas vecumā esošo iedzīvotāju skaits ir mazāks nekā darbavietu skaits. Tas apliecina, ka Smiltenes novada uzņēmumi nodrošina darbavietas arī apkārtējo novadu iedzīvotājiem, kas noteikti ir būtisks rādītājs, plānojot administratīvi teritoriālo reformu, skaidroja Kovala.

Runājot par administratīvi teritoriālo reformu, Pūce vēl neesot iezīmējis un prezentējis jau konkrētas novadu robežlīnijas, bet norādījis, ka nākamnedēļ, 10.aprīlī, visu Latvijas pašvaldību pārstāvjiem tiks prezentēts administratīvās teritorijas projekts. Uz diskusijām tikšot aicināti pašvaldību pārstāvji un iedzīvotāji, dodot iespēju izteikties ikvienam.

Pēc Kovalas teiktā, jautāts par kritērijiem, kādi ņemti vērā, veidojot šo projektu, Pūce esot akcentējis dažus no tiem, piemēram, to, ka nākamajiem novadiem ir jāveidojas ap attīstības centru, kas ļauj paskatīties uz iedzīvotāju un izglītības struktūru racionāli, kā arī jāskatās, lai attālums līdz vietai, kurā iedzīvotājs var saņemt pakalpojumu ir saprātīgs. Ministrs esot teicis, ka Latvijas gadījumā tie būtu būtu 40 līdz 50 kilometri.

Pūce arī norādījis, ka arī pēc administratīvi teritoriālās reformas tiks saglabāts pašvaldību finanšu izlīdzināšanas princips. "Šis ir stāsts par to, kādu pakalpojumu mēs gribam Latvijas iedzīvotājam, kādu reāli var pašvaldība sniegt, kāda būs pašvaldību materiālā rocība, ienākumu bāze, nodokļu maksātāju bāze, kas to nodrošinās," sacījis ministrs.

Tāpat sanāksmē tika pārrunāti ūdenssaimniecības un kanalizācijas noteikumu, vides, izglītības jautājumi, dzīvojamā fonda problēmjautājumi Smiltenes novadā.

Vizītes turpinājumā ministrs devās apskatīt pilsētu, iepazīstot klātienē jau īstenotos un būvniecības procesā esošos projektus, apmeklēja daudzdzīvokļu mājas Daugavas ielā 7a, Smiltenē B korpusu un pagājušajā gadā atklāto Smiltenes stadiona servisa un skatītāju tribīņu ēku.

Dienas otrajā daļā ministrs tikās ar novada uzņēmējiem, kā arī Apes novada vadību. Tikšanās laikā galvenais sarunu temats bija par administratīvi teritoriālo reformu, kuru novada uzņēmēji vērtēja kā veiksmīgu un aicināja turpināt iesākto darbu, vēršot uzmanību uz to, ka Smiltene, Valmiera un Cēsis ir Vidzemes centrs, ap kuriem notiek aktīva uzņēmējdarbība.

Tāpat tika pārrunātas vides jautājumu un normatīvo aktu noteiktās prasības, noteikumi, kas liedz uzņēmējiem, jaunajām ģimenēm attīstīties. Novada uzņēmēji pateicās ministram par izrādīto vēlmi uzklausīt uzņēmējus un aicināja ministru sadarboties dažādu procesu veicināšanā un īstenošanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)