Banner 980x90

Bērns pie zobārsta – kad un cik bieži jāved, kādu klīniku izvēlēties

Veseli un skaisti zobi bērnam – tas ir katru vecāku sapnis. Bet tas nepiepildās pats no sevis. Vecāki ir tie, kuru varā ir panākt, ka tā notiek. To iespējams paveikt ar pareizu bērna zobu aprūpi, kopšanu un arī zobārsta apmeklēšanu, kas vecākiem ir jāplāno. Kā tad ir īsti? Cik bieži jāved bērns pie zobārsta? Kad to darīt pirmo reizi? Kurš būs tas labākais zobārsts, kam uzticēt sava bērna mutes veselību?

Pirmo reizi pie zobārsta jau līdz 1 gada vecumam
Pasaules pieredze un dažādi pētījumi ir apliecinājuši, ka visefektīvāk bērna zobu monitoringu ir uzsākt jau laikā starp pirmo zobu šķilšanos un viena gada vecumu. Šajā laikā pirmo reizi vajadzētu apmeklēt zobārstu, lai tas novērtētu mazuļa mutes veselību, to, kā šķiļas zobiņi, kāds ir to vispārējais stāvoklis. Tā parasti ir informatīva vizīte, kuras laikā zobārsts ar vecākiem pārrunā mazuļa zobu kopšanu, arī ēšanas paradumus, sniedz noderīgu informāciju. Kā arī vienojas par to, kad nepieciešama nākamā vizīte.

Profilaktiskās apskates jāveic 1–2 reizes gadā
Vidējais zobārsta profilaktisko apmeklējumu skaits bērnam ir 1–2 reizes gadā. Tie ir apmeklējumi, kas jāveic neatkarīgi no tā, ir vai nav sūdzību par zobiem. Profilakse ir labākais veids, kā pamanīt pašus pirmos bojājumus un kariesa postījumus. Veicot šādas regulāras vizītes, visbiežāk zobārsts zobus tikai apskata, labot nav nepieciešams, ja tiek ievērota rūpīga zobu tīrīšana mājās. Arī tad, ja labošana ir nepieciešama, tā ir daudz vieglāka un bez nopietnām manipulācijām.

No 2 gadu vecuma reizi gadā arī pie zobu higiēnista
Lai bērna zobus uzturētu veselus un arī radinātu mazo pie zobārstniecības vides un darbošanās mutē, jau no 2 gadu vecuma jāapmeklē arī zobu higiēnists. Vizītei vajadzētu būt vismaz vienu reizi gadā. Zobu higiēnists maigi notīrīs bērna zobus, noņems mīksto aplikumu, nopulējot zobus, izdiegojot zobu starpas, uzklājot saudzējošu gelu. Zobu higiēnists arī izglīto bērnu un vecākus par zobu kopšanu un citiem ar to saistītiem jautājumiem. Zobu higiēnu vislabāk ieplānot neilgi pirms zobārsta apmeklējuma, jo tas atvieglos zobārsta darbu.

Zobs jāsalabo, kamēr vēl nesāp
Ja vecāki pamana bērna zobos kaut niecīgus bojājumu vai to pazīmes, pie zobārsta jādodas nekavējoties, lai bojājumu novērstu tā sākuma stadijā. Vilcinoties, situācija ātri var kļūt nepatīkama. Bērna zobs nopietni var sabojāties jau trīs mēnešu laikā, kad jau var pastāvēt risks zobu zaudēt. Vēl trakāk, ja situācija ir eksaltējusies līdz tam, ka bērnam zobs sāp. Tās ir ļoti nepatīkamas un bērnam neizturamas sāpes. Un tā ir vecāku atbildība, lai nenonāktu tik tālu. Ar sāpošu zobu bērns arī neļaus zobārstam efektīvi veikt darbu, var būt vajadzība pēc anestēzijas.

Jāizvēlas zobārsts, kam uzticas gan vecāki, gan bērns
Runājot par zobārsta un klīnikas izvēli, viens no izšķirošajiem faktoriem ir uzticība un saskaņa – vai vecāki uzticas zobārstam, atrod kopīgu valodu, vai redzams, ka zobārsts ar cieņu un atbildīgi veido uzticības pilnas attiecības ar bērnu. Diemžēl ne katrā iestādē to izdosies iegūt. 

Laba izvēle ir bērnu zobārstniecība, kuras speciālisti īpaši praktizējas darbā ar mazākajiem pacientiem, pārvalda psiholoģiskās metodes, kas palīdz komunicēt ar bērnu. Laba bērnu zobārstniecība, iespējams, būs jāpameklē, bet, kad tā atrasta, tad tiešām būs sirdsmiers, ka tur vienmēr jums palīdzēs un nodrošinās gan psiholoģisku, gan fizisku komfortu.

Bērnu zobārstniecība, kas jau izpelnījusies nedalītu apmeklētāju atzinību un uzticību, ir "Dr. Apines zobārstniecības klīnika", kur ar bērniem strādā pieredzējuši un iejūtīgi speciālisti: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/bernu-zobarstnieciba/.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)