ZM izvērtēs kūpinājumu ražotāju iespēju pielāgoties EK prasībām

ZM arī aicina ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ ražotāji nevarēs izpildīt pēc 2014. gada 1.septembra paredzamās jaunās normas. Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt jebkurai no minētajām organizācijām (LGRPA, LPUF, LOSP, LMA).
Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.
ZM jau informēja, ka 2014.gada 1.septembrī saskaņā ar EK regulu stājas spēkā jauna benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos. Atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 μg/kg uz 2 μg/kg, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 μg/kg uz 12 μg/kg. Šīs normas tika pieņemtas jau 2011.gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014.gada 1.septembrī.
Zemkopības ministrija uzsver, ka saskaņā ar šo regulu arī pēc 2014.gada 1.septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni.
Pilseta24.lv jau vēstīja, ka neraugoties uz to, ka informācija par Eiropas Komisijas (EK) noteiktajām jaunajām gaļas un zivju kūpināšanas normām bija pieejama jau pirms trim gadiem, ne Latvijas mājražotāji, ne industriālie pārtikas ražotāji nav saņēmuši laicīgi attiecīgu informāciju no Zemkopības ministrijas (ZM), biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie uzņēmēji.