Banner 980x90

Smiltenes tehnikumā noslēgusies jauno audzēkņu uzņemšana

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Smiltenes tehnikumā tikko beigusies jauno audzēkņu uzņemšana programmās ar pamatskolas izglītību, pilsētas informācijas portālu Smiltene24.lv informē Smiltenes tehnikuma pārstāve Baiba Vahere. 

"Pārsteidzoši labi," rezultātus komentē skolas direktors Andris Miezītis.

"Priecājamies, ka varam saviem audzēkņiem piedāvāt skaistu un sakārtotu mācību vidi, labu materiālo bāzi. Tas, protams, ir rezultāts vairāku gadu darbam, tāpēc jo īpaši liels gandarījums. Audzēkņu no visdažādākajiem Latvijas novadiem skaits apliecina, ka mūsu piedāvājums ir pamanīts un novērtēts.  

Iesaistīšanās "Erasmus+" stratēģiskās partnerības projektā ar Igauniju, Franciju un Čehiju skolai jaunajā mācību gadā būs lielākais izaicinājums. Vienots kompetenču apguves modulis veicinās tehnikuma vēl lielāku atpazīstamību arī citās Eiropas valstīs. Tāpat domājam par sadarbību ar citu valstu līdzīga profila skolām ne vien veterinārmedicīnas, bet arī ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumu jomā.   

Pagājušajā pavasarī kopā ar Smiltenes novada sociālo dienestu, izmantojot tehnikuma materiālo bāzi, veiksmīgi realizējām mūžizglītības programmu daudzbērnu māmiņām par veselīga uztura nozīmi dzīves kvalitātes uzlabošanā. Noteikti turpināsim sadarboties arī jaunajā mācību gadā. 

Vairāki uzņēmumi izrādījuši interesi arī par tehnikuma celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķu jauno materiālo bāzi - greidera, frontālā iekrāvēja, ekskavatora un buldozera simulatoriem, kā arī auto diagnostikas iekārtām. Arī viņiem dosim iespēju papildināt savas zināšanas un profesionālās iemaņas. Tāds ir arī profesionālās kompetences centra uzdevums. Ieviešot tehnikumā jaunākās tehnoloģijas, mums ir jādod iespēja izmantot savu materiālo bāzi arī skolām ar līdzīgām mācību programmām, kurām šādu iekārtu nav."
Andris Miezītis priecājas par jaunajiem kolēģiem, kas pagājušajā mācību gadā atnāca no Jaungulbenes profesionālās vidusskolas - Jāni Zarkeviču un Guntaru Medni - abi lieliski papildinājuši tehnisko priekšmetu skolotāju rindas. "Tāpat  jaunieguvums skolas kultūras dzīvē ir skolotāja Medņa vadītā estrādes grupa "M.A.T.R.I.K."

"No Jaungulbenes profesionālās vidusskolas esam pārņemuši arī grāmatvedības mācību programmu, ko ar labiem panākumiem vada skolotājas Inga Grigule un Santa Kreišmane. Jauniešu vidū grāmatveža specialitāte ir ļoti pieprasīta, jo viņi labi apzinās, ka šīs zināšanas noder, strādājot ikvienā profesijā.

Grupas – pilnībā nokomplektētas

Šovasar pēc ilgāka laika Smiltenes tehnikumā atkal bija konkurss. "Visus, kas vēlējās mācīties par ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem un veterinārārsta asistentiem, pat nevarējām uzņemt. Arī pārējās grupas – pilnībā nokomplektētas. 2016./2017. m.g. Smiltenes tehnikumā mācības sāks 213 audzēkņi ar pamatskolas izglītību. No tiem 62 izvēlējušies kļūt par celtniecības uz ceļu būves mašīnu mehāniķiem, 25 – par automehāniķiem, 25 – par ceļu būvtehniķiem. 1. septembrī Smiltenes tehnikumā mācības sāks 33 nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti un 31 veterinārārsta asistents.

Eiropas Sociālā Fonda (ESF) finansētajās programmās  – jauniešiem no 17 līdz 29 gadu vecumam uzņemšana vēl turpinās. Divas grupas jau nokomplektētas, bet iepriekšējo gadu pieredze vēsta, ka audzēkņi šīm programmām piesakās vēl augusta beigās. Bieži tie ir jaunieši, kuri pēc vidusskolas ilgi nav varējuši izlemt, ko darīt tālāk. Kāds varbūt nav ticis augstskolā, kāds jau strādā, bet vēlas iegūt profesionālo izglītību apstiprinošu dokumentu, kas arī darba tirgū nav mazsvarīgi." 

Andris Miezītis atzīst, ka audzēkņi līdz šim vismazāko interesi izrādījuši par lopkopības tehniķa profesiju. "Laikam jau lielā sabiedrības daļā joprojām, izdzirdot vārdu "lopkopība", pirmās asociācijas ir: fiziski smags darbs, mēslu dakšas un gumijnieki kājās. Taču modernajās fermās jau sen nepieciešami pavisam cita veida speciālisti – zinoši lopkopībā un prasmīgi jaunajās tehnoloģijās. Ticu, ka laika gaitā cilvēku attieksme pret šo laukos tik nepieciešamo profesiju mainīsies. Pieņemu, ka kāds varbūt izvairās savu nākotni saistīt ar šādu profesiju arī lauksaimniecībā ieilgušās krīzes dēļ. Tomēr, domājot par mūsu valsts nākotni, ja visi gribēsim tikai "bīdīt biznesu" pie datoriem, bez ražošanas pie stabilitātes netiksim."

Jauns projekts 

Jaunajā mācību gadā Smiltenes tehnikumā turpināsies vērienīgās pārmaiņas, kas iesākās, realizējot Eiropas Reģionālā attīstības fonda projektu "Smiltenes tehnikuma infrastruktūras un mācību aprīkojuma modernizācija profesionālās izglītības pilnveidei". Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.1.3. specifiska atbalsta mērķa (SAM) "Palielināt modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaitu" projekta ietvaros plānots apgūt 2,1 miljonu eiro. "Ja viss notiks kā iecerēts, tad līdz 2018. gadam Smiltenes tehnikuma jaunajai tehnikai būs jauna garāža un manēža. Šī iecere izmaksās apmēram 700 000 eiro. "Zināma daļa projekta līdzekļu tiks ieguldīti arī Alsviķu struktūrvienībā, kur nepieciešams likvidēt problēmas iekštelpu ūdensapgādes sistēmā," informē Andris Miezītis. "Vēl šai skolai vajadzīgi arī trīs lifti, kas ļoti svarīgi audzēkņiem ar īpašām vajadzībām. 

Iepriekšējā mācību gadā Alsviķos pabeidzām sakārtot ārējo ūdens sistēmu. Ir veikts remonts pils kanalizācijas sistēmā, nobetonēta angāra grīda, sarūpētas modernas iekārtas virtuvei, ierīces sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai. Šobrīd tiek pārbūvētas klases šuvējiem un datoroperatoriem. 

Domājot par audzēkņiem, kas mācās Alsviķu struktūrvienībā, manuprāt, vissvarīgāk – nodrošināt šiem cilvēkiem tādu sociālo vidi, kas viņiem palīdzētu šajā pasaulē justies pilnvērtīgiem. Šie jaunieši ir tik patiesi, neviltoti! Ļoti apzinīgi un centīgi. Tāpēc no sirds vēlos, lai viņi skolā justos labi. Pats galvenais – lai audzēkņi, kuriem ir dažādas veselības problēmas, neieraujas sevī, nenorobežojas no sabiedrības un nāk mācīties.

Ļoti gribētos, lai viņi ar savu attieksmi pret dzīvi, ar apziņu – mēs varam – iedrošinātu arī pārējos. Tas uzrunā daudz vairāk nekā žēlošanās.

Jaunā projekta ietvaros iecerēts renovēt arī Smiltenes tehnikuma kopmītnes Kalnamuižā 44. Tagadējā, padomju laikā celtā ēka neiederas muižas kompleksā un jau sen vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Ar renovētajām kopmītnēm Dārza ielā 9 vien nepietiek - tajās nav iespējams uzņemt tik lielu audzēkņu skaitu. Naktsmītne nepieciešama arī viesstudentiem, dažādu kursu un konferenču dalībniekiem no citām skolām.

Renovējot ēku Kalnamuižā 44, tās pirmajā stāvā varētu izvietot bibliotēku ar plašām lasītavas telpām, ierīkot informācijas centru un arī medpunktu. Pēdējā laikā ļoti daudziem jauniešiem ir nopietnas veselības problēmas, tāpēc mediķa klātbūtne viestu zināmu drošību gan skolēniem, gan viņu vecākiem un arī pedagogiem. 

Savukārt tagadējās bibliotēkas telpās, ēkā virs muižas kādreizējā zirgu staļļa, vēlamies iekārtot muzeju ar ieskatu Kalnamuižas un Smiltenes tehnikuma vēsturē. 

Ļoti ceram, ka projektu izdosies pabeigt līdz 2020. gadam. Tuvākajās dienās tiks lemts jau konkrētāk par piešķirto līdzekļu izmantošanu. 

Dienesta viesnīcas siltināšanai iecerēts piesaistīt arī Ekonomikas ministrijas līdzekļus."

Jubilejas gads

Andris Miezītis saviem skolotājiem un audzēkņiem jaunajā mācību gadā novēl būt daudzpusīgiem un atcerēties – visa pamatā ir dzīves skola un ikvienam labākais skolotājs ir darbs profesijā. "Prasme analizēt un katrai situācijai pieiet radoši ir svarīgāka par iekaltām formulām. Tāpēc cilvēkam jāmācās visu mūžu un nepieciešamas zināšanas dažādās jomās. 

Attiecībā uz presē daudz pieminēto pedagogu atalgojumu – šobrīd joprojām jautājumu vairāk nekā atbilžu. Pedagogu alga tiks paaugstināta, bet līdzšinējās 21 stundas vietā skolotāja darba slodze būs 30 stundas... Ir arī daudz nianšu, kas īsti "neiet krastā" profesionālās izglītības iestādēs. Parādījušās mistiskas organizācijas, kas par lielu naudu mācīs, kā tarificēt stundas un citi "brīnumi".

Jaunais mācību gads Smiltenes tehnikumā lielā mērā paies jubilejas zīmē. 2017. gada jūnijā skolai paliks 95. gadi. Par godu šim notikumam top skaista filma. "Skolas dzimšanas dienas svinības noteikti būs vērienīgs pasākums, kurā pulcēsies tehnikuma absolventi, pedagogi un ikviens, kurš sevi uzskata par piederīgu šai vietai. Tehnikuma jubilejas gadā bijām iecerējuši Kalnamuižā atklāt pieminekli tās progresīvākajam saimniekam - firstam Paulam Līvenam. Šis sapnis dažādu iemeslu dēļ atcelts līdz Latvijas simtgadei. Ja viss notiks kā iecerēts, tad skolas dzimšanas dienas svinību laikā atklāsim piemiņas vietu, kur vēlāk tiks novietots Paula Līvena piemineklis. 
Nākamā gada jūnija pirmajā sestdienā ceram atmodināt Kalnamuižu arī ar vērienīgu amatnieku un mājražotāju tirdziņu. Esam uzsākuši sarunas par to, ka pēc šā notikuma bruģētais ceļš virzienā uz Kalnamuižu varētu būt atvērts arī vieglajām automašīnām, tādējādi nodrošinot saikni ar pilsētu."

Smiltenes tehnikuma direktors, nesen atgriezies no atvaļinājuma, ir apņēmības pilns turpināt iesākto. "Atšķirībā no iepriekšējā gada šogad paņēmu divas brīvas nedēļas. Biju kalnos, savā sapņu zemē Norvēģijā. Uzskatu – cilvēks ir nācis no dabas, un tā ir arī mūsu lielākais un skaistākais spēka avots. Esot kalnos, raugoties vārdos grūti aprakstāmajā dabas varenībā, tā pa īstam saprotam, kādu postu varam nodarīt, ejot pret dabu."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)