Banner 980x90

Smiltenes novada pašvaldības policijas priekšnieks viesojas Smiltenes tehnikumā 

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Informāciju sagatavoja: Smiltenes tehnikuma pārstāve Baiba Vahere

9. un 10.septembrī Smiltenes tehnikumā Smiltenes novada pašvaldības policijas priekšnieks Normunds Liepa tikās ar pirmo kursu audzēkņiem, lai informētu jauniešus par biežākajām kļūmēm, kas noved pie konflikta ar likumu. 

Liepa Smiltenes novada pašvaldības policijā strādā jau piekto gadu un atzīst, ka situācija sabiedriskās kārtības jomā uzlabojusies. "Par to lielā mērā jāpateicas arī skolu un vietējo iedzīvotāju labajai sadarbībai ar policiju. Katru jauno mācību gadu sākam, uzrunājot skolēnus, aicinot apzināties robežu, aiz kuras viņu šķietmā brīvība sāk ierobežot citu cilvēku tiesības. Rosinām novērtēt to darbu un līdzekļus, kas ieguldīti, lai labiekārtotu pilsētu un skolu. Tuvojoties tumšajiem rudens un ziemas vakariem, vienmēr daudz runājam arī par piesardzību uz ielas, par to, cik svarīgi parūpēties, lai autovadītāji gājēju nepamanītu pēdējā brīdī, kad jau bieži izrādās par vēlu...

Vislabāk, ja likumpārkāpumus izdodas novērst, pirms tie kādam nodarījuši neatgriezenisku ļaunumu. Tāpēc arī ar jauniešiem daudz runājam par to, cik būtiski iespējami ātri ziņot policijai, pamanot, ka kārtības noteikumus vai likumu grasās pārkāpt kāds cits.

Skolēni bieži iekuļas nepatikšanās muļķības un nezināšanas dēļ. Daudzos nav ieaudzināta cieņa ne pret saviem vienaudžiem, ne vecākiem cilvēkiem. Vairumā gadījumu jaunieši nonāk pretrunā ar likumu bara ietekmē. Nodarītais agri vai vēlu nāk dienasgaismā un tad izrādās, ka savā būtībā jaukam skolēnam vienkārši pietrūcis spēka no kaut kā atteikties, lai neietu pats pret savu sirdsapziņu. Spēku taču varam parādīt arī, nedarot otram pāri, neliekot citiem elpot savas tabakas dūmus, klausīties necenzētos vārdos un noskatīties kautiņos. Ir, taču ,tik daudz pašdarbības pulciņu un sporta nodarbību."

Kā vienu no biežākajām jauniešu problēmām Liepa min alkoholismu, kura ietekmē tiek sastrādāts visvairāk muļķību, vienlaikus nodarot neatgriezenisku ļaunumu pašu veselībai. "Tik ļoti gribētos, lai skolēni saprastu, ka likums patiesībā sargā viņu veselību un dzīvību. Tāpat arī, saudzējo apkārtējo vidi, to saglabājam tīru un neskartu ne tikai sev, bet arī saviem bērniem un viņu bērniem. Pieļauju, ka viens otrs, kurš piedzinis pie upes nomazgāt savu spēkratu, piesārņojot ūdeni ar eļļām un dažādām ķimikālijām, pat neaizdomājas par to neatgrieznisko ļaunumu, kādu viņš nodara dabai un cilvēkiem, kuriem pēc tam šādā ūdenī jāpeldas. Tāpēc rīkojam šādas akcijas, kur runājam arī par tādiem jautājumiem, kas citiem varbūt šķiet pašsaprotami. Jaunieši ieklausās un kļūst atbildīgāki. Kuram gan gribas maksāt sodu, kas nebūt nav tik mazs, vai ar saviem pārkāpumiem iekļūt valsts datu bāzē, kas  var sagādāt nevienu vien nepatīkamu brīdi, sākot patstāvīgo dzīvi un meklējot savu vietu darba tirgū. Zināms, ka no 14 gadu vecuma Latvijā iestājas gan kriminālatbildība, gan administratīvā atbildība."

Smiltenes novada policijas priekšnieks atzīst, ka bieži agresīva un izaicinoša rīcība patiesībā ir jaunieša sauciens pēc palīdzības, problēmas īstās saknes meklējamas ģimenē. Apmēram 10% pārkāpumu notiek bērnu psihi traumējošu filmu un reklāmu, kā arī – datorspēļu iespaidā.

Liepa darbu policijā uzskata par savas dzīves aicinājumu. "Tas arī man pašam uzliek par pienākumu rādīt jauniešiem priekšzīmi. Tāpat nemitīgi jābūt gatavam pilnveidot savas zināšanas dažādos kursos. Policijā katru mēnesi tiek organizētas mācību dienas, kurās tiekam informēti par visām aktualitātēm, lēmumiem un rīkojumiem, analizējam nepilnības, ko darbā vajadzētu novērst."

Lai būtu labā, sportiskā "formā", Liepa regulāri apmeklē Smiltenes tehnikuma svaru zāli un nodarbojas ar tuvcīņu. 

Smiltenes novada pašvaldības policijas priekšnieks ir Valsts Policijas koledžas absolvents, bet tagad turpina mācības Baltijas Starptautiskās akadēmijas Smiltenes filiālē. Nepilnus piecpadsmit gadus nostrādājis dažādos amatos kārtības policijas struktūrvienībās valsts policijā Rīgā un Valmierā, pieņēmis izaicinājumu - vadīt Smiltenes novada pašvaldības policiju. Lielākais gandarījums par paveikto viņam ir iedzīvotāju un pilsētas ciemiņu labie vārdi par to, ka viņi mūsu novadā jūtas droši un pasargāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)