Banner 980x90

Smiltenē notiks Cēsu pulka Skolnieku rotas piemiņas karoga maiņa 

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Ceturtdien, 19.maijā Smiltenes ģimnāzijā pulcēsies pārstāvji no desmit Ziemeļvidzemes skolām – Cēsu pulka Skolnieku rotas piemiņas karoga tradīcijas turpinātājām, pilsētas informācijas portāls Smiltene24.lv uzzināja Smiltenes novada pašvaldībā.

Ar savu klātbūtni vēsturiskos Brīvības cīņu notikumus godinās un dalībniekus sveiks augstas mūsu valsts amatpersonas un militārās jomas pārstāvji.

Pēc ieguldītā darba izvērtējuma patriotiskajā audzināšanā katru gadu vēsturiskais karogs nonāk vienā no dalības skolām. No Smiltenes ģimnāzijas Skolnieku rotas piemiņas karogu šogad glabāšanā saņems Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija.

Smiltenes ģimnāzijā jau no agra rīta notiks ciemiņu pulcēšanās, pasākuma svinīgā atklāšana un skolu komandu darbs Latvijas Kara muzeja speciālistu vadībā. Savukārt Nacionālie bruņotie spēki demonstrēs militāro tehniku, kā arī būs iespēja pusdienot lauku virtuvē. Aicinām visus interesentus sekot līdzi notikumiem un noslēgumā piedalīties dalībnieku gājienā uz Smiltenes pilsētas Kultūras centru, kur plkst.15.00 notiks svinīgā karoga maiņas ceremonija un svētku izskaņas koncerts.

Cēsu pulka Skolnieku rotas karogs darināts 1929.gadā. Karogs tika izgatavots par godu 1919.gada 6.jūnija Cēsu kauju 108 skolnieku rotas dalībnieku piemiņai. Tā kā kauju laikā rotai nebija sava karoga, 1929.gadā, atzīmējot kauju desmito gadadienu, viens no skolnieku rotas dalībniekiem kopā ar domubiedru grupu rosināja izgatavot piemiņas karogu.

Karogam līdzekļus ziedoja skolēni un skolotāji no deviņām Ziemeļlatvijas ģimnāzijām – Cēsīm, Valmieras, Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas, Valkas, Smiltenes, Gaujienas, Alūksnes, no kurām 1919.gada jūnija dienās brīvprātīgie skolēni pieteicās Cēsu pulka Skolnieku rotā.

Izgatavošanā iesaistījās iepriekš minētās skolas, un tas ieguva ceļojošā karoga statusu, kuru katru gadu svinīgi nodeva kādai no iesaistītajām skolām. 1940.gadā tas tika nodots Latvijas vēstures muzejam. 1997.gadā Cēsu rajona padome ar Lāčplēša ordeņa kavaliera meitas Astras Jansones atbalstu uzšuva karoga kopiju un 1998.gadā, atklājot Cēsīs Uzvaras pieminekli, tradīciju atjaunoja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)