Banner 980x90

Kādu aprīkojumu izvēlēties, lai ziemas aktivitātes sagādātu prieku?

​Foto: 1a.lv
​Foto: 1a.lv
Gada aukstākajā un tumšākajā laikā pieaugušie parasti cer, ka sniega nebūs daudz – retāk jātīra celiņi un pagalmi, mazāk problēmu autovadītājiem, mazāk darba namu apsaimniekotājiem, tīrot jumtus. Bet bērni, kuriem visas šīs pieaugušo pasaules rūpes vēl ir svešas, sniegu gaida kā labāko izklaidi. 

Sniega ragavas un slidas bērniem ir katras ziemas obligātā standartaprīkojuma sarakstā. Kā izvēlēties labāko ekipējumu, lai prieka būtu vairāk nekā rūpju? 10 ieteikumi un padomi Tevi jau gaida!

Kvalitāte. Neatkarīgi no tā, kāda veida aprīkojums ir nepieciešams, vienmēr ir vērts izvēlēties kvalitatīvu preci. Tā ne tikai labi kalpos mazajam īpašniekam, bet arī varēs dzīvot vēl otru un trešo mūžu (kā arī – palīdzēs mazināt atkritumu daudzumu). Kā zināt, kura prece ir kvalitatīva? Pirmais, protams, ir cena – aizdomīgi lētas ragavas vai slidas bērniem diezin vai būs arī kvalitatīvas. Protams, arī ne viss, kas ir dārgs, noteikti būs kvalitatīvs. Visvienkāršākais veids – pameklēt internetā atsauksmes par konkrēto izvēlēto modeli.
Aprīkojuma tips. Vēlams rūpīgi apdomāt, kas tieši no ziemas prieku ekipējuma ir nepieciešams. Kas ir palicis no iepriekšējās ziemas? Kas ir bijis noderīgs? Kā trūka? Vai gluži otrādi – kas tā arī ne reizi netika izmantots? Nav vērts entuziasma uzplūdos nopirkt pilnīgi visu, kas ir pieejams – jebkurš aprīkojums nesezonā būs tikai vēl viena lieta, kas aizņem vietu. Ja ģimenē neviens neslido, nekad nav slidojis un arī neizrāda nekādu interesi par slidošanu, varbūt nav vērts sevi mānīt un iegādāties slidas bērniem.
Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv


Braucēja svara ierobežojums. Sniega ragavas, it īpaši tās, kas darinātas no vieglas plastmasas, nespēj izturēt neierobežotu slodzi, tādēļ specifikācijā vienmēr ir norādīts maksimālais braucēja svars. To derētu ņemt vērā, lai paildzinātu aprīkojuma kalpošanas mūžu un izvairītos no traumām, kas varētu rasties situācijās, kad pieaugušais mēģina lielā ātrumā laisties lejup no kalna ar savam svaram neatbilstošas izturības aprīkojumu.
Aprīkojuma svars. Izvēloties sniega ragavas, tam noteikti jāpievērš uzmanība. Vai ragavas paredzētas bērniem vai pieaugušajiem? Vai plānots, ka bērns pats sniega ragavas vilks kalnā? Pieaugušie mierīgi var tikt galā ar lielām sniega ragavām ar stūri, kuras ir smagas un stabilas, taču bērniem tādas būs grūti vadīt un vēl grūtāk uzvilkt atpakaļ kalnā, līdz ar to pastāv iespēja, ka tās sagādās visai maz prieka. Toties vieglas sniega ragavas no izturīgas plastmasas būs tieši tas, kas vajadzīgs!
Drošība. Šis ir ārkārtīgi svarīgs aspekts. Tas iet roku rokā ar kvalitāti un izmantotajiem materiāliem. Tāpat ragavām, kas paredzētas ļoti maziem bērniem, ir jābūt aprīkotām ar drošības jostām. Svarīgi, lai ragavu modelis būtu stabils, viegls, bez asiem stūriem un leņķiem un bez elementiem, kuros var iespiest pirkstus, rokas, kājas, bet ar saprātīgi pierīkotām auklām, kurās bērns nesapīsies.
Piemērotība vecumam. Sniega ragavas bērniem un cits aprīkojums būtu jāizvēlas, balstoties pēc tā, kāds ir bērna vecums un kas viņam būs pa spēkam:
     • zīdaiņiem (6–12 mēn.) – ragavas, kas vairāk atgādina bērnu ratiņus – ar aizsardzību pret vēju un sniegu, regulējamu atzveltni un drošības jostām;
     • bērniem no gada vecuma – parasti tik maziem bērniem nebūs vajadzīgas sniega ragavas slīdēšanai no kalna, bet gan ragavas pastaigām svaigā gaisā, tātad tām ir nepieciešams rokturis (vēlams – noņemams), lai vecāki varētu tās vilkt vai stumt;
     • bērniem no 3 gadu vecuma – piemērotas zemas sniega ragavas no metāla vai koka un kuras iespējams vilkt;
     • bērniem no 5 gadu vecuma – izvēles iespējas ir daudz plašākas – atkarībā no bērna spējām un plānotā lietojuma var izvēlēties visdažādākos izklaides transportlīdzekļus – sniega ragavas, šļūcampaliktņus, pūšļus, sniega ragavas ar stūri.
Materiāls. Sen ir pagājuši tie laiki, kad vienīgās pieejamās sniega ragavas bija no koka ar metāla sliecēm. Mūsdienās variantu ir daudz vairāk, līdz ar to katrs var izvēlēties to, kas sirdij tuvāks.
     • Koka ragavas – klasiska vērtība, taču pasmagas, var salūzt, ir samērā smagas, slikti slīd pa sniegu. Taču tās ir ekoloģiskas (pārsvarā), kā arī izmantotie materiālie dabā sadalās (vai arī salūzušas ragavas var vienkārši sadedzināt).
     • Metāla ragavas – metāla ragavas ir pieejamas neiedomājami plašā dizainu izvēlē, kā arī tās nereti ir modificējamas. Rokturu izvietojums var būt paredzēts gan stumšanai, gan vilkšanai. Nereti šīs ragavas ir arī saliekamas, lai tās aizņemtu mazāk vietas glabāšanas laikā. Metāla ragavas ir arī krietni izturīgākas nekā koka. Slieces pārsvarā tiek izgatavotas no lokšņu tērauda, kas nodrošina labu slīdamību.
     • Plastmasas ragavas – vizuāli interesantas gan pēc plašās krāsu gammas, gan dizaina; vieglas, vienkārši vadāmas. Taču tām ir kāds būtisks trūkums – zemā salizturība – plastmasas ragavas nedrīkst lietot, ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par -20 °C, jo šādas temperatūras ietekmē plastmasa kļūst ārkārtīgi trausla. Ragavas var vienkārši salūzt un – sliktākajā gadījumā – arī savainot kādu ar asajām atlūzām. Parasti nav saliekamas. Plašs dažādu veidu klāsts – no parastiem šļūcampaliktņiem līdz apjomīgām ragavām ar augstām sānu malām un īpašām sēdvietām braucējiem.
Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Slidu izvēle. Tie, kas ar slidošanu nodarbojas profesionāli (hokejisti, daiļslidotāji), tīmeklī padomus slidu izvēlei nemeklēs. Taču svētdienas slidotāji var apjukt – kādas slidas lai izvēlas? Slidas bērniem jāizvēlas rūpīgi, jo tieši no tā, cik ērtas un kvalitatīvas tās būs, ir atkarīgs, cik ļoti bērns spēs izbaudīt slidošanas prieku. Plastmasa slidas bērniem var šķist labas iesākumam, taču jāņem vērā, ka tās būs cietas un neelastīgas.
Izmērs un glabāšana. Arī par to ir jāpadomā, pirms tiek iegādāta jauna lieta, kas mājās, bēniņos, šķūnītī vai garāžā aizņems vietu. Ja nav ticības, ka ziema būs padevusies sniegiem un priekiem bagāta, varbūt ir vērts lūkoties tāda aprīkojuma virzienā, ko var viegli glabāt vai kompakti salocīt. Kaut vai tādēļ, lai, katru reizi ieejot garāžā, neizmantotās sniega ragavas un slidas bērniem nedurtos acīs (un nesāpinātu bērnu sirdi).
Vadāmība. Izvēloties ragavas bērniem, kuri rīkojas mērķtiecīgi, var lūkot pēc modeļiem ar stūri. Šādas ragavas daudz aktīvāk iesaista bērnu braukšanas vadīšanā, kā arī mēdz sniegt daudz aizraujošākus nobraucienus. Plastmasas sniega ragavas nereti var arī vadīt, ar visu ķermeni mainot slīdēšanas virzienu uz vienu vai otru pusi.

Neatkarīgi no tā, kādu aprīkojumu izmantosiet, ziemas prieki un šļūkšana no kalna aizrauj ikvienu. Tā ir mūžsena izklaide, no kuras visi pārrodas sārtiem vaigiem (un gatavi dzert karstu kakao). Visplašākā sniega ragavu un slidu izvēle gaida ikvienu viedveikalā 1a.lv. Ielūkojies jau tūlīt, lai sagatavotos sniegam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)