Banner 980x90

Kā nepārmaksāt par elektrību un samazināt tās patēriņu

Apziņa, ka esam pārmaksājuši par kādu pakalpojumu vai preci, nav patīkama. Lai no tā izvairītos, ir būtiski sekot līdzi, kam un par ko maksājam, izpētīt, vai nepastāv iespēja optimizēt izmaksas, nezaudējot kvalitāti. Elektrība ir viens no tiem pakalpojumiem, par kuru var viegli pārmaksāt, pat pašiem to neapjaušot. Kā no tā izvairīties un kā apzināti samazināt elektrības rēķinu? 

Izpētiet elektrības rēķinu
Ja līdz šim elektrības rēķinā esat pievērsuši uzmanību tikai tam, kāda ir summa, kas jāmaksā, tad pirmais ieteikums ir sākt pievērst uzmanību arī citām rēķina sadaļām. Izpētot rēķinu un tā pozīcijas, varēs saprast, cik un par ko patiesībā maksājat. Elektrības rēķins veidojas no vairākām pozīcijām, dažas no tām ir konstantas, citas mainīgas atkarībā no patēriņa. Rēķinā ir redzams, kāds ir elektrības tarifs, pieslēguma jauda, patēriņš, maksa par sadali un pārvadi, OIK. Sazinoties ar savu elektrības tirgotāju, iespējams veikt izmaiņas atsevišķās pozīcijās, pielāgojot tās reālajām vajadzībām un elektrības patēriņa paradumiem.

Pielāgojiet pieslēguma jaudu reālajām vajadzībām
Viena no pozīcijām, kas iekļauta elektrības rēķinā, ir par objektā nodrošināto jaudu. Šī summa ir jāmaksā neatkarīgi no tā, vai jaudas potenciāls tiek izmantots. Tāpēc, lai nemaksātu par to, kas varbūt patiesībā netiek izmantots, jāpārliecinās, ka pieslēguma jauda ir atbilstoša reālajām vajadzībām. Bieži vien īpašumiem ir lielāks jaudas pieslēgums, nekā tiek izmantots. Par to katru mēnesi sanāk pārmaksāt. Gada laikā tā jau ir ievērojama summa, ko varētu ietaupīt, tikai veicot jaudas korekciju.

Izvēlieties saviem paradumiem atbilstošu pieslēguma veidu
Vēl noteikti jāpievērš uzmanība tam, kāds pieslēguma veids jeb elektroenerģijas produkts tiek izmantots. Vai tā nosacījumi patiešām atbilst šī brīža vajadzībām un elektrības lietošanas paradumiem. Pieejami gan fiksēti, gan elastīgi elektrības tarifi, katram no tiem ir sava specifika un priekšrocības. Ieteicams iepazīties detalizētāk ar šo informāciju un vajadzības gadījumā veikt pakalpojuma maiņu. Tas ne tikai ļaus iegūt savām vajadzībām atbilstošāko pakalpojumu, bet arī optimizēt izmaksas par elektrību.

Salīdziniet elektrības tarifus pie dažādiem tirgotājiem
Jau krietnu laiku arī Latvijā ir atvērtais elektroenerģijas tirgus ar visām tā sniegtajām priekšrocībām. Tirgotāji var piedāvāt klientiem atšķirīgus pakalpojumus, cenas un nosacījumus. Elektrības tarifi pie dažādiem tirgotājiem var atšķirties pat par ievērojamu summu, tāpēc ieteicams veikt izpēti un salīdzināšanu. 

Ja pēc izpētes un salīdzināšanas redzams, ka pie cita tirgotāja elektrības tarifi un nosacījumi ir izdevīgāki un jūsu vajadzībām piemērotāki, tad jāveic tirgotāja maiņa, parakstot jaunu līgumu. Šis process nav sarežģīts, jo pēc līguma parakstīšanas par pārējo parūpējas pats pakalpojuma sniedzējs. Diemžēl tieši pieradums un bailes no sarežģīta procesa nereti kavē elektrības patērētājus izvēlēties sev piemērotāko un izdevīgāko piedāvājumu elektrības tirgū.

Ieviesiet elektrības taupības pasākumus
Protams, elektrības rēķinu ietekmē arī tas, cik daudz elektrības reāli tiek patērēts. Izvērtējot elektrības lietošanas paradumus un citus aspektus, iespējams samazināt patēriņu un līdz ar to arī izmaksas. Elektrības taupības pasākumi iespējami dažādās pozīcijās – tie var būt gan vienreizēji lielāki ieguldījumi un uzlabojumi, gan ikdienas paradumu maiņa.

Piemēram, uzņēmumos, ražotnēs un lielākos objektos noteikti jādomā par:
• ēku energoefektivitātes uzlabošanu;
• apkures, ventilācijas un apgaismes sistēmas modernizāciju;
• iekārtu un ražošanas modernizāciju;
• saules gaismas un siltuma efektīvāku izmantošanu.

Ikdienas paradumi, kas palīdzēs samazināt elektrības patēriņu:
• jāatvieno ierīces no elektrotīkla;
• nevajag atstāt ierīces gaidīšanas režīmā;
• jāizmanto energoefektīvas ierīces;
• jāizvēlas ekonomiskās spuldzes;
• jāmazgā veļa zemākā temperatūrā;
• tējkannā jāvāra tikai vajadzīgais ūdens daudzumu.

Elektrības patēriņa samazināšanai ir jēga ne tikai tāpēc, lai samazinātu izdevumus par elektrību, bet arī tāpēc, lai spertu soli tuvāk videi draudzīgam dzīvesveidam, taupot un atbildīgi izmantojot energoresursus. Videi draudzīga domāšana un dažādu taupības pasākumu ieviešana palīdz uzņēmumiem un organizācijām veidot labu reputāciju, jo patērētāji šiem aspektiem pievērš arvien lielāku nozīmi, priekšroku dodot zaļi domājošiem zīmoliem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)