Ja darbošanās virtuvē ir kaislība, vajag labus instrumentus
Ēdiena pagatavošanas process ir patīkams, pat relaksējošs un stresu mazinošs. Tāpēc arī vēlamies, lai virtuve būtu lieliska – vieta, kur varam relaksēties un gala rezultātā top arī kas neparasti garšīgs. Plīts ir svarīga sastāvdaļa, lai gatavošanas process būtu patīkams un ērts. Un arī plītis tiek piedāvātas dažādas, lai būtu, no kā izvēlēties, savā virtuvē iekārtojot sev tīkamāko un savām vajadzībām atbilstošāko.
Nav tā, ka uz kādas plīts virsmas ēdiena gatavošana būtu nepatīkamāka vai sliktāka, tomēr atšķirība ir ērtumā, pagatavošanas veidā, iespējās un arī plīts virsmas kopšanā, kas ir diezgan svarīgs kritērijs, izvēloties plītis.
Vispirms izvērtējam atšķirības starp dažādām plīts virsmām, lai saprastu, kura būs vispiemērotākā.
Gāzes plītis ir vispierastākās. Mūsdienās tām tiek piedāvāts plašs degļu izmēru klāsts – lielākiem un mazākiem traukiem, kā arī liesma ļauj regulēt karstumu (samazināt karstumu no lielāka uz mazāku). Īsti vairs nav jāsatraucas arī par to, ka gāzes plīts varētu pēkšņi izdzist (ja kāds katliņš pārskrien pāri nepamanīts), jo mūsdienu plītīm ir iestrādāta drošības sistēma, kas atslēdz gāzes padevi, ja liesma ir nodzisusi.
Vēl varam izvēlēties indukcijas plīti, kas izceļas ar ātrumu, energoefektivitāti un drošību. Liela priekšrocība ir tā, ka indukcijas plītis pielāgojas uz tās novietotajam traukam un uzkarsē to vienmērīgi un ātri, padarot ēdiena gatavošanu daudz efektīvāku ne tikai laika, bet arī garšas un pagatavošanas iespēju ziņā. Neuzkarst visa plīts virsma, neizmantoto daļu atstājot vēsu, kas nozīmē, ka visa siltuma enerģija tiek koncentrēta uz to daļu, kur atrodas sildāmais trauks. Šī ir visvieglāk kopjamā plīts virsma, jo pāri pārskrējušais ēdiens nepiedeg tā, kā tas var pie gāzes plīts virsmas. Tiesa, indukcijas plītij nepieciešami speciāli trauki, kuros gatavot ēdienu – nevarēsim vairs izmantot veco katlu vai pannu, jo tās darbība balstīta uz magnētiskā lauka. Ja nu tomēr vēlamies izmantot vecās pannas un katlus, jāiegādājas papildu magnētiskais disks, ko novietot starp plīts virsmu un trauku. Tomēr ilgtermiņā tas atmaksājas.
Trešā izvēles iespēja ir keramiskās plītis. Vizuāli un darbības ziņā tā ir ļoti līdzīga indukcijas plītīm, tomēr darbojas nedaudz citādāk – gatavošanas laikā karsta kļūst visa plīts virsma, kas padara to mazāk drošu – pieskaroties jebkurai vietai uz plīts iespējams apdedzināties. Keramiskās plīts virsma izmaksās lētāk nekā indukcijas plītis, tomēr indukcijas plīts ilgtermiņā ir izdevīgāka.
Izdarot izvēli, padomājam, cik ļoti mums patīk gatavot un kura plīts virsma varētu būt modernāka un piemērotāka mūsu vajadzībām virtuvē. Plašu plīts virsmu izvēli vari apskatīt interneta veikalā 220.lv!