Banner 980x90

Izveidots apdraudētāko Latvijas arheoloģisko senlietu katalogs

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Pēc Latvijas Kultūras akadēmijas iniciatīvas tapis informatīvs materiāls "Apdraudētāko Latvijas arheoloģisko senlietu katalogs", liecina Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas informācija.

Katalogs iepazīstina ar izplatītākajām un līdz ar to arī apdraudētākajām senlietu grupām, kuras biežāk tiek nelegāli iegūtas, realizētas un izvestas ārpus Latvijas, nevis kā visa hronoloģiski plašā Latvijas arheoloģisko senlietu materiāla atspoguļojums.

Katalogs veidots kā ilustrēts palīglīdzeklis Latvijas un ārvalstu kultūras priekšmetu apriti kontrolējošām iestādēm, arheoloģiskā mantojuma saglabāšanā ieinteresētajām pusēm, kultūras priekšmetu tirgotājiem un kolekcionāriem, lai palīdzētu identificēt senlietas, kuras biežāk iegūtas nelikumīgos rakumos valsts aizsargājamos kultūras pieminekļos vai arī mantraču atklātās un atbildīgajām institūcijām apzināti neuzrādītās senvietās. Šādi iegūtās senlietas dažādos veidos tiek mēģināts nelikumīgi pārdot ne tikai Latvijā, bet, uzdodot par pasaulē plašāk zināmo vikingu priekšmetiem, tās tiek realizētas arī ārzemēs.

Kataloga autori ir Latvijas Kultūras akadēmijas pieaicinātais pētnieks Andris Kairišs, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma glabātāja Alise Šulte, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieki - Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne, speciāliste Egita Lūsēna un eksperts, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Juris Tālivaldis Urtāns.

Katalogā atspoguļotās konkrētas senlietas nav zagtas, zudušas vai nelikumīgā tirdzniecībā esošas - tās leģitīmi atrodas Latvijas Nacionālā vēstures muzejā kolekcijās un ir iekļautas katalogā tikai informatīvā nolūkā.

Katalogs ir izstrādāts projekta "Apdraudēto Latvijas arheoloģisko senlietu identifikācija un elektroniskā kataloga veidošana" laikā.

Arheoloģiskās senlietas ir Latvijas Republikas aizsardzībā, un par to neatļautu iegūšanu, tirdzniecību un izvešanu ārpus Latvijas pārkāpējs var tikt saukts pie administratīvās vai kriminālās atbildības.

Arheoloģisko senlietu apriti reglamentē Latvijas Republikas, Eiropas Savienības un plašāka mēroga starptautiskie tiesību akti.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)