Banner 980x90

Uzņēmēji vēlas pārpirkt Smiltenē pirms 17 gadiem izveidotu pelnošu pašvaldības aptieku

Valmiera, 17.aug., LETA. Smiltenes novada dome ir saņēmusi piedāvājumus par pašvaldības aptiekas pārpirkšanu, tomēr tuvākajā laikā to pārdot neplāno, aģentūrai LETA sacīja domes priekšsēdētājs Gints Kukainis (VL-TB/LNNK).

Latvijā patlaban darbojas trīs pašvaldību aptiekas. Smiltenes novada pašvaldība 2002.gadā dibināja SIA "Līvena aptieka" Smiltenē. Savukārt Jēkabpils novada pašvaldībā dibinājusi SIA "Rubenes aptieka" Rubenes pagastā un SIA "Zasas aptieka" Zasas pagastā.

Kukainis atzina, ka par "Līvēna aptiekas" pārpirkšanu ir saņemti piedāvājumi, un nenoliedza, ka tie ir apsvērti, taču izslēdza iespēju, ka aptieku varētu tuvākajā laikā pārdot. Viņš neatklāja, kas izrādījis interesi par aptiekas pārpirkšanu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka aptieka pērn nopelnīja 30 652 eiro, kas ir pieaugums par 3% salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Savukārt tās apgrozījums samazinājies par 7% un bija 921 297 eiro. Aptiekā strādā septiņi darbinieki.

Kukainis skaidroja, ka "Līvena aptiekas" uzturēšana iekļaujas pašvaldības pienākumos par veselības pakalpojumu nodrošināšanu novadā, ņemot vērā, ka tā atrodas Smiltenes Sarkanā krusta slimnīcā, kur atrodas arī pansionāts, un ka tai ir filiāle Palsmanes pagastā, kur neviena aptieku tīkls, viņaprāt, neietu. Līdz ar to, kā galvenā aptieka Smiltenes pilsētā tā ir dzīvotspējīga un pelnoša, teica Kukainis.

Domes vadītājs arī nedomā, ka pašvaldības ar savu aptieku iejauktos vietējo aptieku konkurencē, lai gan atzina, ka cenas "Līvena aptiekā" ir zemākas.

Cenas aptiekā tās valdes locekle Ingūna Gailīte gan nekomentēja, taču stāstīja, ka, strādājot ar zāļu iepirkumiem, meklē lētākos piedāvājumus un raksturoja aptieku kā iecienītu un labi apmeklētu vietējo iedzīvotāju vidū. Gailīte arī kritizēja lielo aptieku tīklus, kas klientu piesaistei izmanto tādus mārketinga paņēmienus kā klienta kartes, lai "pazeminātu pašu uzskrūvētās cenas".

Gailīte arī norādīja, ka no pašvaldības netiek doti nekādi rīkojumi, piemēram, par to, cik un kas būtu jāpārdod.

Šobrīd Smiltenē kopā ir piecas aptiekas, un Gailīte pieļāva, ka tagad, ņemot vērā Zāļu valsts aģentūras (ZVA) noteikumus, Smiltenē visticamāk neizdotos atvērt pašvaldības aptieku.

Jau vēstīts, ka interesi par pašvaldības aptiekas atvēršanu ir izrādījusi Daugavpils pilsētas dome. Tomēr ZVA aģentūrai LETA skaidroja, ka, lai pašvaldība varētu atvērt savu aptieku, sākotnēji tai jāizsludina konkurss komersantiem par tiesībām atvērt aptieku, un, ja konkursā nepiesakās neviens komersants, pašvaldība ir tiesīga atvērt savu aptieku. Tāpat trīs kilometru attālumā no apdzīvotās vietas nedrīkst būt cita aptieka.

Lai arī Daugavpilī patlaban ir 38 aptiekas, Daugavpils pilsētas dome ir uzskata, ka pašreizējā situācija nenodrošina atbilstošu veselības aprūpes pieejamību. Daugavpils dome vairākkārt ir saņēmusi iedzīvotāju lūgumus iesaistīties farmaceitiskās aprūpes pieejamības jautājuma risināšanā vietās, kur tas pamatoti ir nepieciešams un komersanti nenodrošina šo pakalpojumu, teikts domes adresētajā vēstulē ZVA.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)