Banner 980x90

Smiltenes tehnikumā turpinās audzēkņu uzņemšana

Foto: Facebook.com/ Arturs Skutelis un Tvērumi
Foto: Facebook.com/ Arturs Skutelis un Tvērumi
Smiltenes tehnikumā līdz 28.jūlijam turpināsies jauno audzēkņu uzņemšana, pilsētas informācijas portālu Smiltene24.lv informē Smiltenes tehnikuma pārstāve Baiba Vahere.

Jaunieši ar pamatizglītību četros gados var iegūt kvalifikācijas: ēdināšanas pakalpojumu speciālists, viesnīcu pakalpojumu speciālists, veterinārārsta asistents, ceļu būvtehniķis, celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķis, automehāniķis. Stipendija – līdz 150 eiro mēnesī. Piedāvājam dienesta viesnīcu (8,5 eiro mēnesī). 

Audzēkņi par maciņam draudzīgām cenām var garšīgi paēst skolas ēdnīcā. 

Skolēni, kas izvēlēsies transporta un autotransporta mācību programmas, vienlaikus ar diplomu saņems darba tirgū pieprasīto B,C,E un G kategoriju celtniecības un ceļu būves mašīnu vadīšanas apliecību.

Jaunieši ar pamata un vidējo izglītību (no 17 – 29 g.v.) Smiltenes tehnikumā var apgūt arī vairākas Eiropas Sociālā Fonda (ESF) finansētās programmas. Gada laikā iespējams izmācīties par pavāru vai konditoru. Tiem, kuriem jau kabatā diploms par vidējo izglītību, pusotra gada laikā var iegūt kvalifikāciju: veterinārārsta asistents, celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķis, grāmatvedis vai lopkopības tehniķis. Stipendija – līdz 130 eiro mēnesī.

Jaunieši ar vidējo izglītību, mācoties pusotru gadu, var apgūt veterinārārsta asistenta arodu arī neklātienē. Mācību maksa atkarīga no audzēkņu skaita (sākot no 1000 eiro par visu mācību laiku).

Smiltenes tehnikumam ir augstākajiem Eiropas standartiem atbilstoša mācību bāze. Nākamajiem "ceļiniekiem" un automehāniķiem nodrošināts moderns tehniskais aprīkojums. Audzēkņi pirms sēšanās pie stūres tehnikas vienībām, nepieciešamās pamatiemaņas gūst, strādājot ar ceļu būves mašīnu simulatoriem. Uz tiem papildināt zināšanas jaunāko tehnikas vienību ekspluatācijā brauc arī pieredzējuši ceļu būves uzņēmumu darbinieki.

Nesen skolai apstiprināts kārtējais "Erasmus+" projekts, kas pavērs jauniešiem daudzpusīgas prakses iespējas ārzemēs. 

Smiltenes tehnikumam pieder viesnīca "Kalna ligzda" un mācību restorāns, ar profesionālām iekārtām aprīkotas mācību virtuves, kur pieredzējušu pedagogu vadībā skolā gūtās teorētiskās zināšanas var praksē nostiprināt nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti, pavāri, konditori un viesnīcu pakalpojumu speciālisti. Pedagogi kopā skolas audzēkņiem izstrādājuši firsta madāmas kārumu līniju. Ar šiem našķiem tiek cienāti tehnikuma ciemiņi un Kalnamuižas tūristi. Eksluzīvās marmelādes, ievārījumus, cepumus un konfektes prezentē skolas pārstāvju augsto profesionālo meistarību mājražotāju tirdziņos un ikgadējā marmelāžu gadatirgū Olustverē (Igaunija). 
Tradīcijas Smiltenes tehnikumā iet roku rokā ar mūsdienu tehnoloģijām. Skolā tiek domāts par Vidzemes novada kulinārā mantojuma un seno amata prasmju popularizēšanu. 

Skolas jaunieši regulāri ar labiem panākumiem startē dažādos profesionālās meistarības konkursos. Daudzi no viņiem pēc tehnikuma beigšanas tiek uzaicināti atgriezties strādāt prakses vietās. 

Smiltenes tehnikuma audzēkņi ir "uz izķeršanu" ārzemēs. Prakses vietās augstu novērtētas gan skolā sagatavoto veterinārārsta asistentu, gan ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumu speciālistu prasmes un zināšanas.

Nākamos veterinārārsta asistentus māca pieredzes bagāti pedagogi, kas visi ir arī praktizējoši veterinārārsti. Skolai ir laba sadarbība ar vietējiem uzņēmējiem, kas jauniešus atbalsta gan, nodrošinot viņiem prakses vietas, gan  piedāvājot iespēju savos uzņēmumos notikt praktiskajām nodarbībām. Ikdienā nākamo veterinārārstu asistentu labākā prakses vieta ir skolas veterinārā mācību klīnika, kas aprīkota ar modernākajām diagnostikas iekārtām un piedāvā pakalpojumus tuvāko novadu iedzīvotājiem. Jaunieši var caur stiklu vērot, kas notiek operāciju zālē, asistēt un palīdzēt diagnostisko un labaratorisko izmeklējumu veikšanā, piedalīties dzīvnieku ārstēšanā. Izvēloties daļu no profesionālās kvalifikācijas prakses pavadīt ārzemju klīnikās, tiek gūta nepieciešamā pieredze ar eksotiskajiem dzīvniekiem. 

Pēc tehnikuma beigšanas jaunieši ir pilnībā sagatavoti darba tirgum. Zinošākajiem ir visas iespējas turpināt mācības augstskolā, ko daudzi ar labiem panākumiem arī dara. Profesionālā izglītība ir labs atbalsts tad, ja studiju nauda jānopelna pašam. Daudzi absolventi atzinuši, ka tehnikumā gūtās zināšanas un praktiskās iemaņas bijusi labākā ceļa maize, sākot pastāvīgo dzīvi. 

Skolas struktūrvienībā Alsviķos personas ar pirmās, otrās un trešās grupas invaliditāti, apvienojot individuālu sociālo ar medicīnisko rehabilitāciju,  var apgūt pavāra palīga, būvstrādnieka, teksta redaktora operatora, apavu labotāja, aprūpētāja, galdnieka un šuvēja pavāra profesijas.

2013.gadā Smiltenes tehnikumam piešķirts profesionālās izglītības kompetenču centra (PIKC) statuss, kas atkal pavēra jaunas iespējas audzēkņiem un pedagogiem. Smiltenes tehnikums ir mācību iestāde ar senām tradīcijām, daudzveidīgu sporta un kultūras dzīvi. Jaunieši var trenēties vienā no Vidzemes modernākajām sporta hallēm. 

Smiltenes tehnikuma audzēkņu sportiskie panākumi augstu novērtēti republikas mērogā, mūsu skolēnus aicina pārstāvēt Latviju profesionāli izglītojošo futbola izlasē ārzemēs. Šogad skolas jaunieši aktīvi iesaistījušies arī LMT Autosporta akadēmijas kartinga kausa izcīņā.

Audzēkņi var izkopt un pilnveidot talantus tehnikuma deju kolektīvā "Amatnieki", jauktajā korī, vokālajā ansamblī, estrādes grupā "M.A.T.R.I.K." un amatierteātrī "Dramis". Jaunā aktu zāle aprīkota ar modernu skaņas un gaismas aparatūru. Līdz ar to Smiltenes tehnikums var nodrošināt kvalitatīvo lielo kultūras pasākumu norisi ar citu skolu audzēkņu piedalīšanos. Šogad skolā notika profesionāli izglītojošo skolu lielākā kultūras pasākuma "Radi, rādi, raidi" Vidzemes koncerts. Izglītības iestāde atrodas gleznainā vietā, Kalnamuižā, Abula krastā, kur pirms daudziem gadiem meklējami pirmsākumi pasaulē latviskākajai mazpilsētai. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)