Banner 980x90

Smiltenē būs iespēja vērot dejas izrādi "Ēnas"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
15.septembrī plkst.19.00 Smiltenes pilsētas kultūras centrā būs skatāma dejas izrāde "Ēnas" - laikmetīgās dejas un ēnu teātra principu sintēze, aģentūru LETA informēja dejas atbalsta fonda "Zvaigžņu AkA" pārstāve Daira Kārkliņa.

Pasākuma laikā būs iespēja arī apmeklēt horeogrāfes Lilijas Liporas praktisku nodarbību-semināru "Deja un kustība".

"Ēnas" ir izrāde par saikni ar Visumu un Dievu, par dzīvību uz planētas Zeme, par nāvi un mūsu ēnām, kas ir neatņemama mūsu eksistences sastāvdaļa. Izrādē horeogrāfe Lipora risina jautājumus: "Kas ir ēna? Kāda ir mana, sabiedrības, dejas un laikmeta ēna?"

"Izrāde ir telpa iztēlei, asociācijām, zināšanām un vienkārši baudījumam. Dejas izrādes forma dod iespēju gan lielam, gan mazam atrast sev svarīgo, interesanto," par iestudējumu stāstījusi Lipora.

Dejas izrādi "Ēnas" radījusi horeogrāfe Lipora ar dejotājiem Modri Opeltu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas specialitātes absolventiem Gabiju Bīriņu, Kati Pumpiņu, Reini Rešetinu, Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas specialitātes absolventiem Edgaru Šļakotu, Katrīnu Albuži, gaismu un video scenogrāfu Egilu Kupču, tērpu mākslinieci Gunu Stikāni, izrādes asistentiem Edgaru Liporu un Viljamu Plešu. Savukārt izrādes muzikālo noformējumu veidojuši lielu popularitāti guvušie ģitāras virtuozs Stefano Barone (Itālija) un Latvijas pianiste Liene Circene.

Barone ir mūzikas komponists, ģitārists, producents, video mākslinieks un mūzikas skolotājs no Itālijas. Mūzikas kritiķi viņu uzskata par vienu no šī laika radošākajiem un interesantākajiem mūsdienu akustiskās ģitāras mūzikas komponistiem. Savukārt pianiste Circene ieguvusi Latvijas Lielo mūzikas balvu, uzvarējusi vairākos starptautiskos konkursos Ukrainā, Polijā, Francijā un Anglijā, tostarp kļuvusi par 7.Eirovīzijas jauno izpildītāju konkursa laureāti.

Gandrīz visi izrādes "Ēnas" dejotāji piedalījušies arī citās Liporas dejas izrādēs - "Deja. Ēnas. Improvizācija", "Krāsas" , "TURpinĀJUMS", "Odiseja Projekts", "Vecīša Cimdiņs" u.c.

Izrāde "Ēnas" savu pirmizrādi piedzīvoja 2015.gada vasarā piektajā starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā "Vides deja". Tās dejotāji pērn Latgales vēstniecībā "Gors" sadarbībā ar vācu ērģelnieku Ansgaru Valenhorstu veidoja iestudējumu "Deja. Ēnas. Improvizācija" par pasaules radīšanu, apvienojot laikmetīgo deju, ēnu teātra principus un ērģeļmūzikas improvizāciju.

Horeogrāfe, režisore un dejotāja Lipora horeogrāfa specialitāti apguvusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viņas izveidotais projektu teātris "Zvaigžņu Aka" veido laikmetīgā teātra izrādes, kurās svarīga loma ir kustībai un dejai. Lipora bijusi arī iniciatore starptautiskajam laikmetīgās dejas festivālam "Vides deja", kā arī veidojusi horeogrāfijas leļļu teātra uzvedumiem un muzikāli dramatiskajos iestudējumos, sacerējusi vairākas jaunrades dejas tautas deju kolektīviem. Horeogrāfe savos iestudējumos mēģina atrast veidus, kā savienot dažādus teātra veidus - ēnu teātris, objektu teātris, vides deja, laikmetīgā deja, velotriāls, performanču māksla. Tie ir tikai daži no izteiksmes līdzekļiem, kas Liporai palīdz veidot viņas izrāžu tēlus.

Dienu pirms izrādes, 14.septembrī, plkst.18 Smiltenes Kultūras centra Mazajā zālē būs arī iespēja apmeklēt praktisku nodarbību-semināru "Deja un kustība" pie Liporas. Tai aicināti pieteikties pašdarbības kolektīvu dalībnieki un vadītāji (teātris, deja, koris un tml.), vidusskolēni, skolotāji, kā arī jebkurš interesents, kuram interesē deja, kustība un sava ķermeņa attīstība.

Nodarbībā "Deja un kustība" dalībnieki iepazīsies ar mūsdienīgām dejas un kustības metodēm un tehnikām, kas attīsta praktiskas iemaņas, kuras nepieciešamas profesionālai darbībai uz skatuves, kā arī noder ikdienas dzīvē. Treniņš paredz gan individuālus, gan grupu vingrinājumus.

Izrādes "Ēnas" apmeklētājiem, uzrādot biļeti uz dejas izrādi, nodarbība-seminārs "Deja un kustība" būs bez maksas.

Izrāde "Ēnas" būs skatāma arī 16.septembrī plkst.19 Ventspils teātra namā "Jūras vārti", 17.septembrī plkst.22 Olaines Mežaparka estrādē "Dzērveņu festivāla" noslēgumā, kā arī 22.septembrī plkst.19 Berģu Kultūras centrā.

Dejas izrāde "Ēnas" iestudēta ar Valsts kultūrkapitāla fonda un privāto ziedotāju atbalstu, to piedāvā dejas atbalsta fonds "Zvaigžņu AkA" sadarbībā ar Smiltenes pilsētas domi un Smiltenes Kultūras centru.

Biļetes uz izrādi iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs, mājaslapā "www.bilesuparadize.lv" vai Smiltenes Kultūras centra kasē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)