Banner 980x90

Skaistu smaidu izdevīgāk ir uzturēt, nekā atgūt, kad tas zaudēts

Ja runa ir par dažādiem ar skaistumu un veselību saistītiem tēriņiem, tad zobārstniecības pakalpojumus noteikti var minēt pie dārgākajiem. Tas arī ir iemesls, kāpēc tik daudzi cilvēki vilcinās vai pavisam atsakās no nepieciešamo procedūru veikšanu – viņi vienkārši to nevar atļauties. 

Zobu veselība un skaists smaids tiešām reiz ir tā lieta, kurā ir vērts ieguldīt laiku, pūles un naudu kopšanā un profilaksē, lai uzturētu mutes veselību teicamā stāvoklī. Un tas vienmēr būs lētāk un vienkāršāk, nekā sākt kaut ko labot un atjaunot pēc tam, kad daudzus gadus vai pat gadu desmitus nav darīts nekas vairāk par neregulārām ikdienas zobu tīrīšanas reizēm.

Kā rūpēties par zobiem, lai tie nesagādātu raizes
Pareiza un regulāra zobu aprūpe jāievieš jau kopš mazotnes, kad parādās pirmie piena zobi. Vismaz līdz desmit gadu vecumam atbildību par bērna zobu kopšanu nes vecāki, viņu uzdevums arī ir iemācīt bērnam pašam tikt galā ar zobu kopšanu un uztver šos pienākumus nopietni. Diemžēl lielai daļai vecāku pašiem ir vāji zobu kopšanas paradumi, tāpēc viņi nespēj rādīt atvasēm to labāko piemēru. Tomēr katra diena ir laba, lai sāktu kopt zobus pareizi un atbildīgi.

Ko ietver laba un pietiekama zobu aprūpe?
• Zobu tīrīšana divas reizes dienā
Zobi jātīra vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Tīrīšanas procedūrai jāaizņem vismaz trīs minūtes, kuru laikā rūpīgi ar zobu suku un pastu jānotīra zobu kožamās, iekšējās un ārējās virsmas. Katram zobam vai sektoram jāvelta vismaz 7–10 slaukošas kustības virzienā projām no smaganām. Bērniem līdz 9–10 gadu vecumam nepieciešams zobus pārtīrīt, jo pašu spēkiem viņi nevar veikt šo procedūru pietiekami labi. 
• Zobu diegošana katru dienu
Pēc zobu tīrīšanas jāveic arī diegošana, jo tas ļauj iztīrīt zobu starpas un grūtāk pieejamās vietas, kur zobu suka īsti netiek klāt. Zobu diegošanu jāpadara par savu ikdienas zobu kopšanas neatņemamu sastāvdaļu. Tas ievērojami uzlabos zobu veselību, mazinās bojājumu rašanās iespēju un mazinās sliktu elpu, jo bieži vien pie vainas ir nenotīrītais aplikums. 
• Zobu higiēna 1–2 reizes gadā
Zobu higiēnista apmeklēšana vismaz 1–2 reizes gadā ir ļoti būtiska, lai nodrošinātu veselīgus, skaistus zobus un svaigu elpu, kā arī izvairītos no smaganu saslimšanām. Zobu higiēnists veic mutē ģenerāltīrīšanu, atbrīvojot zobu virsmas un starpas no mīkstā un cietā aplikuma. Zobu higiēnists regulāri jāapmeklē jau kopš 2–3 gadu vecuma.
• Profilaktiskas vizītes pie zobārsta 1–2 reizes gadā
Zobārsts jāapmeklē nevis tad, kad jau sāp un ir acīmredzami bojājumi, bet vēl tad, kad sūdzību nav, lai veiktu profilaktiskas pārbaudes un novērstu iespējamos bojājumus un to tālāku attīstību. Niecīgus bojājumus nevar sajust un ieraudzīt pie spoguļa, bet zobārsts tos pamanīs un novērsīs savlaicīgi. Profilaktiskas zobu pārbaudes nepieciešamas vismaz 1–2 reizes gadā.
• Nelielu bojājumu savlaicīga novēršana
Ja ir sūdzības par zobu veselību, tad ar vizīti pie zobārsta kavēties nedrīkst, jo bojājumi mēdz izplesties diezgan ātri, tie var pārmesties uz blakus esošajiem zobiem. Jo ilgāk vilicinās ar došanos pie zobārsta, jo sliktāka kļūs situācija – darba ir vairāk, tas izmaksā dārgāk, kā arī palielinās iespēja, ka zobu vairs nevar glābt un to jāzaudē.
• Izvairīšanās no cukurotiem ēdieniem un gāzētiem dzērieniem
Protams, pie zobu aprūpes pieder arī sekošana saviem uztura paradumiem, atsakoties no tā, kas zobu veselībai nemaz nenāk par labu, piemēram, miltu ēdieniem lielā daudzumā, cukurotiem produktiem, gāzētiem dzērieniem. Īpaši šādi produkti jāierobežo bērniem, jo tie strauji pasliktina piena zobu veselību.

Kā var aizvietot zaudētus zobus
Diemžēl ne vienmēr arī ar pareizu kopšanu un profilaksi izdodas novērst zobu zaudēšanu. Zobus var zaudēt arī traumu rezultātā, var būt kādi iedzimti defekti. Zobu aizstāšana mūsdienās ir iespējama ar dažādām inovatīvām metodēm. Pieejama jau zināmā protezēšana tās klasiskajā izpratnē, bet pati modernākā ir zobu protezēšana ar neizņemamiem implantiem, kuri neatšķiras no dabiskajiem zobiem ne to izskatā, ne funkcionalitātē. 

Klasiskā zobu protezēšana cenas ziņā ir pieejamāka, tāpēc arī joprojām ir ļoti pieprasīta dažādās vecuma grupās, it īpaši pusmūžā un senioru vecumā, jo tur jau var būt runa par daļēju vai pilnīgu zobu protezēšanu. Ja zoba aizvietošana nepieciešama bērnam vai jaunam cilvēkam, tad tiek meklēta iespēja tomēr ievietot implantu. Protams, šāda zobu protezēšana cenas ziņā ir dārgāka, bet rezultāts ir daudz estētiskāks un nemanāmāks.

Zobu protezēšanas cenas ir ievērojamas gan tad, ja izvēlas izņemamas protēzes, gan neizņemamas, kā arī implantus. Jārēķinās, ka zobu protezēšanas cenas svārstīsies no dažiem simtiem līdz pat 1000 un vairāk eiro par vienu zobu. Tāpēc vienmēr ir izdevīgāk domāt tālredzīgi un samazināt zobu zaudēšanas iespējas, veicot zobu aprūpi un sargājot zobus no traumām.

Kā atjaunot un uzlabot zobu estētiku
Zobārsta kabinetā iespējams ne tikai aizvietot iztrūkstošus zobus, bet arī atjaunot zobu rindu estētiku, veicot sakodiena korekciju un izlīdzinot zobu rindas, kā arī veicot zobu formas uzlabošanu ar, piemēram, porcelāna plāksnītēm jeb venīriem. Ja zaudēta tikai daļa zoba, to var atjaunot ar zobu kroņa palīdzību. Piemērotākos risinājumus zobu estētikas atjaunošanai ieteiks zobārsts.

Protams, ka zobu estētiku bez īpašiem izdevumiem var uzlabot arī tad, ja daudz atbildīgāk pievēršas zobu aprūpei – regulāri tos tīra, diego, apmeklē zobu higiēnistu, salabo bojājumus. Tas jau sniegs pamanāmus estētiskos uzlabojumus, padarīs svaigāku elpu un uzlabos zobu toni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)