Banner 980x90

"Erasmus+" iespējas Smiltenes tehnikumā turpinās

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Smiltenes tehnikuma projektu vadītāja Inguna Avota tikko apstiprinājusi jaunu "Erasmus+" stratēģiskās partnerības projektu ar Igauniju, Franciju un Čehiju, pilsētas informācijas portālu Smiltene24.lv informē Smiltenes tehnikuma pārstāve Baiba Vahere.

Tā ietvaros Smiltenes tehnikums sadarbībā ar līdzīgas specializācijas profesionāli izglītojošām skolām no Igaunijas, Čehijas un Francijas izstrādās vienotu kompetenču apguves moduli veterinārārsta asistentiem.

Jaunais, 217 000 eiro vērtais projekts Smiltenes tehnikumam zīmīgs arī tāpēc, ka līdz ar to "Erasmus+" aktivitātēs skolas jauniešu un pedagogu profesionālajā pilnveidē pārsniegts miljons eiro (laika posmā no 2014.gada). Tas viennozīmīgi veicinājis skolas atpazīstamību un prestižu ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs.

Smiltenes tehnikums ir viena no trim Latvijas profesionāli izglītojošajām skolām, kur "Erasmus+" piedāvātās iespējas paplašināt redzesloku un profesionālās zināšanas ārpus Latvijas izmantotas visplašāk un daudzveidīgāk, paverot vēl nebijušas iespējas  profesionālās izglītības kompetenču centra (PIKC) vēsturē. 

"Vienota teorētisko zināšanu un profesionālo iemaņu vērtēšanas sistēma (ECVET) ir sens daudzu profesionālās izglītības iestāžu sapnis," atzīst Inguna Avota. "Minētā moduļa stāšanās spēkā jauniešiem ar līdzīgu izvēlēto nākotnes profesiju pavērs iespēju brīvi apgūt profesionālās zināšanas dažādās Eiropas mācību iestādēs, gūstot daudzpusīgāku pieredzi, nekā mācoties tikai vienā skolā. 

Citu valstu jaunieši, tehnikuma audzēkņiem viesojoties viņu zemēs, vairākkārt izteikuši vēlēšanos kādu laiku pamācīties Smiltenē. Jaunā projekta īstenošana viņiem šādu iespēju dotu."

Projekta ietvaros katra iesaistītā skola sagatavos vienu veterinārmedicīnas mācību programmā iekļaujamu apmācības moduli. To apgūt brauks pārējo projektā iesaistīto dalībvalstu profesionāli izglītojošo skolu seši jaunieši (pa diviem no katras valsts). Viņiem pievienosies arī divi attiecīgās skolas pārstāvji. 

Moduļu apmācības sistēma izstrādāta, ņemot vērā Eiropas darba tirgus prasības. Minētajai sistēmai attīstoties, profesionāli izglītojošās skolas varēs ātrāk un elastīgāk reaģēt uz darba devēju vajadzībām pēc jaunām prasmēm un iemaņām. 

Smiltenes tehnikums jauna projekta ietvaros iecerējis realizēt operāciju asistenta moduli. Projekta dalībnieki pēc teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apgūšanas saņems atbilstošu izglītību apstiprinošu dokumentu, kas viņiem vienlaikus  nozīmēs arī jaunas iespējas darba tirgū. Apgūstamās zināšanas un profesionālās iemaņas izstrādātas sadarbībā ar praktizējošiem veterinārārstiem.  Skolai piederošā mācību klīnikā, kur tiek sniegti veterinārie pakalpojumi, jauniešiem nodrošinās darba vidē balstītu zināšanu apguvi. 

Ja viss notiks kā iecerēts, projektā iesaistītie nākamie veterinārārsta asistenti Igaunijā varēs apgūt pamatzināšanas par zirgu veterināro aprūpi, Čehijā – par mākslīgo apsēklošanu, bet mācību laikā Francijā iegūt zooveikala asistentam nepieciešamās prasmes. Lai jaunieši pēc tam varētu pilnvērtīgi veikt modulī paredzētos uzdevumus, katrā no tiem paredzēts apgūt arī anatomijas un zoooloģijas pamatus. 
Ingunai Avotai minētā projekta iecere radusies, kopā ar skolas sadarbības partneriem no viesnīcas "Brūzis" iesaistoties Baltijas jūras reģionu projektā "HansaECVET". Tā ietvaros Smiltenes tehnikuma jaunieši devās praksē uz viesnīcu Lietuvā, savukārt audzēkņi no līdzīgas specializācijas profesionālās izglītojošās skolas Lietuvā brauca praksē uz "Brūzi". Skolas sadarbībā ar uzņēmējiem projekta ietvaros apzināja prasmes, kādas no attiecīgās jomas speciālistiem darba devēji gaida visvairāk. Izveidota vērtēšanas sistēma, kas pavērusi iespējas labāk novērtēt audzēkņu zināšanas un profesionālās iemaņas.  

"Iecerēts, ka jau tuvākajā laikā veterinārārstu asistentu apmācībai līdzīgs sadarbības projektu realizēs arī viesnīcu pakalpojumu jomā," informē Inguna Avota. "Tas notiks, sadarbojoties ar tādas pašas specializācijas profesionālās izglītības iestādi Čehijā. Viesstudenti Smiltenes tehnikuma viesnīcā "Kalna ligzda" varēs apgūt viesnīcu saimnieciskās darbības pamatprincipus."
Projektu realizēšanā iesaistīs arī interneta tehnoloģiju skolotājus. Rezultātā taps digitālie materiāli, kas interneta vietnē būs pieejami visās Eiropas skolās."

Inguna Avota pārliecināta, ka īstenojot minētos projektus un izveidojot profesionālo prasmju apguves moduļus, Smiltenes tehnikuma jaunieši ne tikai iemantos daudz jaunu draugu un domubiedru, bet arī noteikti atkal satiksies ar skolas pirmajiem sadarbības partneriem. 
Šobrīd Smiltenes tehnikuma projektu vadītāja ir Lielbritānijā, kur iepazīstas ar prakses vietām. Turp pavisam drīz dosies skolas Alsviķu struktūrvienības aprūpētāji un šuvēji, audzēkņi ar īpašām vajadzībām. Tālāk skolotājas ceļš vedīs uz Maltu, kur praksē dosies apavu labotāji un datoroperatori. Jaunieši, kā arī viņu vecāki jūtas drošāk, ja pirms skolnieku došanās uz ārzemēm zina, kas tos sagaidīs prakses vietā.

Šā paša iemesla dēļ projektu vadītāja augustā apciemos arī skolas jaunos sadarbības partnerus Itālijā, kas pie sevis uzņems nākamos pavāra palīgus ar īpašām vajadzībām. Pavāra palīgi dosies arī uz Portugāli, bet nākamie aprūpētāji no Alsviķu struktūrvienības tiks gaidīti arī Francijā. Jaunā, 382 078 eiro vērtā projekta "Profesionālā pieredze citā valstī – vairāk iespēju nākotnē" ietvaros praksē uz Bulgāriju  dosies nākamie veterinārārsta asistenti un viesnīcu pakalpojumu speciālisti. Iespēja pilnveidot profesionālās zināšanas un gūt jaunu pieredzi Kiprā, Maltā, Lielbritānijā, Itālijā, Spānijā, Portugālē un Francijā būs arī visu pārējo specialitāšu Smiltenes tehnikuma audzēkņiem. "Erasmus+" jaunākie projekti pavēruši arī līdz šim nebijušas iespējas jaunajiem ceļu būves mašīnu mehāniķiem, kas dosies praksē uz Maltu. 

Jauns, interesants sadarbības partneris – jaunām iecerēm atvērta skola ar līdzīgām mācību programmām tehnikuma jauniešus gaida Sicīlijā. Audzēkņi un tehnikuma pedagogi ar lielu nepacietību gaida došanos uz Pārtikas muzeju Kiprā. Tas piedāvā apgūt veselīga uztura skolu. Pasaulē pazīstami šefpavāri  tehnikuma jauniešiem vadīs meistarklases Kipras restorānos.

Jaunieši no prakses vietām atgriežas ar daudz plašāku redzesloku, jaunām zināšanām, ko novērtē gan Latvijas darba devēji, gan sadarbības partneri prakses vietās Maltā, Spānijā, Francijā, Portugālē, Itālijā un Kanāriju salās, kur skolēnus bieži aicina pēc skolas beigšanas braukt atkal. Pastāvīgā darbā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)