Banner 980x90

Pieaugs sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifi "ZAAO" poligonā "Daibe"

Rīga, 19.jūl., LETA. Šodien spēkā stāsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātie jaunie sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifi Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas SIA "ZAAO" apsaimniekotajā sadzīves atkritumu poligonā "Daibe", liecina informācija SPRK mājaslapā.

Jaunie tarifi ar dabas resursu nodokli (DRN) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apstiprināti šā gada 14.jūnijā. Līdz šim sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ar DRN bez PVN sadzīves atkritumu poligonā "Daibe" bija 40,72 eiro par tonnu.

Atbilstoši DRN pieaugumam no 25 eiro līdz 35 eiro, sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ar DRN poligonā "Daibe" līdz šā gada beigām palielināsies par 19,2% un būs 48,55 eiro par tonnu. Savukārt nākamā gada sākumā tarifu paredzēts pacelt vēl par 7,6%, tam pieaugot līdz 52,53 eiro par tonnu, bet 2020.gadā to paredzēts palielināt vēl par 6,6%, tam sasniedzot 56,02 eiro par tonnu līdz jauna tarifa spēkā stāšanās brīdim.

SPRK izmaiņas apstiprināja balstoties uz "ZAAO" iesniegto jauno tarifu projektu, kas izstrādāts atbilstoši grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā. Tie nosaka, ka atkritumu poligona apsaimniekotājam jāsamazina sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifā iekļautās izmaksas par ieņēmumu daļu, kuru tas gūst kā starpību starp maksājumu par DRN, ko samaksā atkritumu apsaimniekotājs, un valsts budžetā samaksāto DRN par sadzīves atkritumu apglabāšanu.

Vienlaikus tarifu projekts tika izstrādāts, jo "ZAAO" realizējis Eiropas Savienības līdzfinansētus projektus, kā rezultātā poligonā "Daibe" mainījušies tehnoloģiskie procesi, apsaimniekojamo atkritumu plūsmas, atkritumu daudzumi un regulējamā pakalpojuma izmaksas. Tarifu projekta izvērtēšanas laikā stājās spēkā grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas nosaka, ka DRN par apglabāšanu ir iekļaujams tarifā atbilstoši apglabātajam atkritumu daudzumam.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pērn februārī SPRK padome pieņēma metodiku "Sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodika" jaunā redakcijā.

Atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodikas jaunā redakcija izstrādāta saistībā ar 2016.gada 17.novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kuri stājās spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Attiecīgie grozījumi nosaka, ka tarifā iekļaujamas arī izmaksas pētniecības un attīstības darbībai, kas saistītas ar atkritumu poligonos apglabājamā atkritumu daudzuma samazināšanu, kā arī atkritumu poligona apsaimniekotājs samazina tarifa aprēķinā iekļautās izmaksas par ieņēmumu daļu, kuru tas gūst kā starpību starp maksājumu par DRN, ko samaksā atkritumu apsaimniekotājs par sadzīves atkritumu daudzumu atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39.panta otrajai prim daļai, un valsts budžetā samaksāto DRN par sadzīves atkritumu apglabāšanu.

Vienlaikus metodika papildināta ar jauniem nosacījumiem par tarifa projekta iesniegšanu SPRK, kā arī veikta tarifa aprēķinā iekļaujamo izmaksu posteņu pārstrukturizācija, lai atvieglotu regulējamo komersantu tarifu aprēķinos iekļauto izmaksu salīdzināšanu.

Jau ziņots, ka šā gada sākumā vairākos Latvijas atkritumu poligonos stājās spēkā paaugstinātie atkritumu apsaimniekošanas tarifi, kas saistīti ar DRN pieaugumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)